Felhívás - új influenza

Új influenzával kapcsolatos tudnivalók:


(kattintson a képre)

Kérdések és válaszok az új influenzáról
és a megelőzésről

 
 
Tisztelt Szülők!

A világjárványt okozó influenzavírus Magyarországon is terjed. Számítani kell arra, hogy 2009 őszétől kezdődően Magyarországon is a szokásosnál nagyobb számban fordulnak elő influenzás megbetegedések, amelyek jelentős részét a pandémiás vírus okozhatja. A pandémiát okozó H1N1 vírustörzs - hasonlóan más vírustörzsekhez - zárt közösségekben, például óvodákban és iskolákban könnyen és gyorsan terjed.

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Az influenza elleni védőoltás képes az oltottakat megvédeni a megbetegedéstől. A világjárványt okozó influenzavírus ellen speciális védőoltásra van szükség, melyet minden 14 év alatti gyermek számára térítésmentesen biztosít az állam.
 
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a gyermekek és a serdülők körében elvégzett oltásoknak két célja van:

- Egyrészt megvédi az oltott személyt az influenzától, és csökkenti a súlyos megbetegedések, szövődmények, kórházi kezelések előfordulását. Azoknak a gyermekeknek, akik krónikus betegségben szenvednek, különösen fontos a védőoltás. A járvány eddigi tapasztalatai alapján azonban nemcsak a krónikus betegek, hanem az egyébként egészséges gyermekek is megbetegedhetnek súlyos lefolyású influenzában.

-  Másrészt, ha elég sokan részesülnek oltásban egy közösségben, akkor ott az influenzavírus nem terjed. Ha az átoltottság egy országban meghaladja a 60 százalékot, akkor akár ki is védhető a járvány. Főleg ha a védőoltások mellett az egyéb javasolt intézkedéseket (pl. kézhigiéné, köhögés és tüsszentés etikett stb.) is szigorúan betartják.

A védőoltások beadására az ÁNTSZ szervezésével és felügyeletével, az iskola-egészségügyi ellátás keretében kerül sor, ehhez a szülő/gondviselő hozzájárulása szükséges. Az iskolai védőoltási kampányra november folyamán lehet jelentkezni. Az oltás időpontjáról az oktatási intézmény fogja értesíteni Önt.

Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, amely a szervezetben szaporodni nem képes, így influenzát sem tud okozni. Segíti azonban a szervezet védekező rendszerét abban, hogy a behatoló vírusokat elpusztítsa. Az új influenza elleni oltóanyag a klinikai vizsgálatok során hatékonynak és ártalmatlannak bizonyult, és megfelelő engedéllyel rendelkezik.

Az oltóanyag csak ritkán okoz mellékhatásokat. Az oltás helyén 1-2 nap alatt magától elmúló bőrpír, duzzanat vagy fájdalom jelentkezhet. Esetenként fáradtságérzet, rossz közérzet, ritkán láz és fejfájás észlelhető a beadást követően.

Amennyiben további kérdése van, forduljon bizalommal az iskola/óvoda oltóorvosához. További információkat a védőoltásokkal kapcsolatban az ÁNTSZ honlapján talál: www.antsz.hu.

 

Jelenlévők

Jelenleg 216 vendég olvas minket.
       

Statisztika

Ma:34
e hónapban:4091
összesen:663305
látogatónk volt 2007. augusztus 31-e óta!

Visszaszámláló

A tavaszi szünetig még
van hátra!

Naptár

2018 Február
HK SzCs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Ma (2018. február 22., csütörtök) Gerzson napja van, holnap Alfréd ünnepli a névnapját.