Iskolavédőnő

 
 
 
 
Tájékoztatás kullancsok elleni védekezésről

Tájékoztató az iskolában történő iskola-egészségügyi ellátásról

Tisztelt Szülő!

Az 1997. évi CLIV. Törvény 13. §-a ( A tájékoztatáshoz való jog ) alapján ismertetjük Önnel a gyermekénél - az általános iskolai tanulmányok ideje alatt - kötelezően elvégzendő iskola-egészségügyi tevékenységek menetét:

1. Személyi higiénés ellenőrzések

Szeptember, január, április hónapokban tisztasági (tetvességi) szűrővizsgálat és szükség esetén, a tanév során bármikor.
Serke és tetű miatt kiszűrt gyermek szülei írásbeli értesítést kapnak. Az otthoni kezelés megtörténtét a védőnő ellenőrzi.

2. A 2. 4. 6. és  8. évfolyamokon zajló védőnői és orvosi vizsgálatok

Védőnő által önállóan végzett szűrővizsgálatok: testi fejlődés és a vérnyomás mérése, a látásélesség, színlátás, hallás vizsgálata, a mozgásszervek szűrése, pajzsmirigy vizsgálata a módszertani irányelvek alapján.
A vizsgálatok tanítási időben, a védőnői szobában négyszemközt zajlanak. Szükség esetén a tanuló személyre szabott tanácsot kap, és további gondozásban részesül.
Orvosi fizikális vizsgálat: fizikális belgyógyászati szűrés, a védőnő által kiszűrt elváltozások ellenőrzése, szükség esetén háziorvoshoz, szakorvoshoz utalás és a krónikus betegek gondozása.

3. Egészség érettségi
Szeptember 1. és a következő év augusztus 31. között 16 életévet betöltő tanulóknál a záró állapotvizsgálat elvégzése, mely szintén az iskolában történik meg.

A gyermekénél elvégzett vizsgálatokról a szülő írásbeli értesítést kap. Gyermeke egészséges fejlődése érdekében fontos, hogy a kiszűrt elváltozás esetén a szakorvosi vizsgálatok megtörténjenek és ennek eredményéről (negatívról is) visszajelzést kapjunk.
A 6. évfolyamba járó tanulók MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő) illetve dTap (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés) elleni kötelező védőoltásban részesülnek.

A 7. évfolyamba járó tanulók Engerix-B (fertőző májgyulladás elleni) kötelező védőoltásban részesülnek.

Védőoltás előtt a szülők az oltással kapcsolatos tudnivalókról írásos értesítést kapnak.

A tanév során az alábbi témakörökben tervezzük egészségnevelő órák tartását:
- egészséges táplálkozás
- személyi higiéné
- dohányzás megelőzés
- serdülőkori változások
- barátság, szerelem, párkapcsolat
- fogamzásgátlás
Igény szerint egyéb témakörökben is.

Szükség esetén fogadóórán, illetve egyeztetett időpontban a diákok, szülők, pedagógusok felkereshetik a védőnőt aktuális problémájukkal, kérdéseikkel. (Telefon:70/ 545 55 79 -Döméné Janni Ildikó iskolavédőnő)

A fentiekben leírtakat a vonatkozó jogszabályok alapján végezzük:

- 26/1997 (IX.3) 3. számú NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról
- 51/1997.(XII.18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról
- 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről
 

Jelenlévők

Jelenleg 52 vendég olvas minket.
       

Statisztika

Ma:8
e hónapban:3590
összesen:674376
látogatónk volt 2007. augusztus 31-e óta!

Visszaszámláló

A nyári szünetig még
van hátra!

Naptár

2018 Április
HK SzCs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Ma (2018. április 20., péntek) Tivadar napja van, holnap Konrád és Zelmira ünnepli a névnapját.