Ányos Pál verseny

Az idei év decemberében is megrendezték a már hagyományosnak tekinthető Ányos Pál versenyeket. 14 tanuló képviselte iskolánkat  a Nagyesztergáron december 8-án megrendezett  programon.

Iskolánk tanulói közül a szavalóversenyen a következő eredmények születtek:
5-6. osztályos korcsoportban

Lázár Hanna 6. b osztályos tanuló 1. helyezést
Németh Nikolett 6. c osztályos tanuló 2. helyezést ért el.

A 7-8. osztályosok közt
Belső Ivett 8. b osztályos tanuló 3. helyezett lett.

A meseíró verseny eredménye a következő:
Molnár Réka 5. b osztályos tanuló
Vajda Luca 7.d osztályos tanuló egyaránt helyezett lett, mindketten könyvjutalomban részesültek.

A rajzpályázat eredménye:
Belső Ivett 8.b osztály, helyezett lett, jutalomkönyvet kapott.

A szereplésért és a felkészülésért gratulálunk a résztvevőknek, valamint a felkészítő tanároknak. Az 5. b osztályos Molnár Réka nyertes meséjét itt elolvashatjátok.

A tündér, aki az ördöggel cimborált

   Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás –tengeren is túl egy kastély legmélyén élt egy jóságos tündérlány.  Ez a tündér különleges lény volt, mert hatalmas varázserővel bírt. Mindenki félt tőle, messze elkerülték az emberek, még az állatkák is. Magányos volt és szomorú.

   Egy napon, ahogy a kastély kertjében sétálgatott, meglátott egy picike egeret, aki beszorult egy kő alá. A tündér közelebb ment hozzá, megsajnálta, mert észrevette, hogy megsérült.  Kiszabadította, és bekötözte a sebét.  Ám ekkor az aranyos kisegér nyomban gonosz ördöggé változott és így szólt:

- Hiába segítettél nekem, ne is gondold, hogy valaha is meg fogom hálálni.  Azzal hármat dobbantott, és eltűnt.

   A tündér csodálkozva állt, és próbálta kitalálni, hova tűnhetett az ördög.  Gondolta, megkeresi, milyen jó lenne végre valakivel játszani.  Járt föl és alá a kertben, mindenhova bekukkantott.

- Hol vagy, ördög, hol vagy? – kiáltozta, de választ nem kapott.

Meghallotta ezt egy arra ólálkodó kíváncsi öregasszony, gondolta, megnézi, ki hívhatja ilyen hangosan az ördögöt. Hát meglátta a tündérlányt, és máris rohant annak apjához, hogy hírt vigyen neki arról, amit látott és hallott. A király döbbenten meredt rá, s elhatározta, ő is meglesi, hogy nem hazudott-e az asszony. Amint meghallotta a lánya hangját, ráförmedve kérdezte:

- Miért keresed, édes lányom azt a gonosz teremtményt?

- -Jaj, apám – felelte a tündérlány -, szörnyen unatkozom, gondoltam, jó mulatság lesz megkeresni és beszélgetni vele. Más úgysem áll szóba velem.

A király haragosan megparancsolta, menjen világgá a gyermeke, és addig vissza se térjen, míg meg nem tanulja, hogy aki az ördöggel cimborál, az maga is gonosz ember. A lány zokogott és könyörgött, hogy ne tegye ezt vele, de az apja nem engedett.

A tündér nagy búsan útnak indult, és estére kelve meghúzódott egy barlangban. Hirtelen szörnyű nagy dörmögésre lett figyelmes.

- Ördög, te vagy az?- kérdezte, de a hang csak dörmögött, és egyre közeledett.

- Ördög, te vagy az? – kérdezte már halkabban félelmében, de akkor hirtelen meglátott egy szörnyű nagy medvét. Az ijedtségtől mozdulni sem bírt, lába a földbe gyökerezett. A medve két lábra emelkedett, és megszólalt:

- Miért keresed a barlangomban az ördögöt, te tündérlány? Csak nem jóban vagy vele? Mert ha igen, akkor fuss, mert nyomban ízekre téplek!

A megszeppent lány reszketve válaszolt:

- Nem vagyok vele jóban, de apámon kívül csak őt ismerem, hiszen mindenki fél tőlem, mert hatalmas erővel bírok.

- Ha olyan nagy erőd van, törd meg az átkot, amit az ördög küldött rám. Hét esztendeje már, hogy medvévé változtatott. Ha valaki visszavarázsol engem azzá, aki voltam, abban a pillanatban a gonosz ördögből egy száraz kóró lesz a birodalmam sarkában, és soha senkinek sem tud rosszat tenni.

A tündér összeszedte minden erejét, és levette az átkot a medvéről. Hát lássatok csodát, egyszer csak egy deli királyfi állt előtte. Azonnal beleszeretett, de a fiúnak is megtetszett a tündér. Nyomban el is vitte a saját kastélyába, amit az apja hagyott rá.

Nagy lakodalmat csaptak. Meghívták a lány apját is, az öreg királyt, aki azóta már megszelídült, és nagyon megbánta, hogy egyetlen leányát elűzte.

Máig is boldogan élnek, ha meg nem haltak.

 

Jelenlévők

Jelenleg 18 vendég olvas minket.
       

Statisztika

Ma:171
e hónapban:3590
összesen:667975
látogatónk volt 2007. augusztus 31-e óta!

Visszaszámláló

A tavaszi szünetig még
van hátra!

Naptár

2018 Március
HK SzCs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Ma (2018. március 17., szombat) Gertrúd és Patrik napja van, holnap Sándor és Ede ünnepli a névnapját.