Kölyökidő: Kreatív Webpalánták

Kiemelkedő eredményt értek el a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai a Kozma László XV. Országos Informatikai Alkalmazói Tanulmányi Versenyen. A 8.b osztály Kovács Dorottya, Oláh Lili, Vajcs Luca összetételű, „Webpalánták” elnevezésű csapata első, Tóth Szonja 6. osztályos tanuló negyedik helyen végzett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szakmailag és anyagilag is támogatott verseny célja a különböző programok alkalmazása volt valamilyen kreatív módon – mondta el érdeklődésünkre Földesi Katalin informatika szakos tanárnő, a kiemelkedő eredményt elérő csapat felkészítője.


A 7-8. osztályosok versenyében első helyen végzett csapat, balról: Kovács Dorottya, Oláh Lili, Vajcs Luca

A háromfordulós versenyt négy korcsoport – ötödikesek és hatodikosok, hetedik-nyolcadikosok és kilencedik-tízedikesek – számára írják ki. Az 5. és 6. osztályosok vetélkedőjének – ahol Szonja is érdekelt volt – a „Hüvelyesek nemzetközi évét” választották a szervezők, mellyel a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra hívták fel a versenyzők figyelmét. Az on-line teszt kitöltésével lebonyolított második forduló témája szintén ezzel kapcsolatos volt, tesztkérdésekre kellett keresni a választ az internet segítségével. A döntő témájának pedig a Föld napját jelölték ki.

Tóth Szonja 6. osztályos tanuló évfolyamában negyedik helyen végzett az országoson

A másik két korcsoport háromfős csapatokkal versenyzett. A lányok felosztották egymás között a feladatokat, és így történt a riportban is. Luca a monitor mögé bújva anyagot gyűjt nekünk a cikkhez, előkeresi a prezentációkat, Dorottya és Lili pedig a „szóvivői” szerepet vállalja fel: – Első feladatként állatokról szóló szólásokat és közmondásokat kellett gyűjteni, majd a tetszőlegesen kiválasztott tíz közmondáshoz kellett számítógéppel rajzos illusztrációt készíteni, és a munkafolyamatot fotókon rögzíteni. A második feladat egy tíz-tizenkét oldalnyi A/5-ös méretű füzet összeállítása volt, amiben a gyűjtött szólásokat és közmondásokat mutattuk be. Feladatunk volt továbbá egy prezentáció készítése a magyarországi védett állatokról, a magyar kikericset, mint védett növényt pedig egy infógrafikán kellett bemutatnunk – emlékeznek vissza az első fordulóra a lányok.
 
A második forduló volt talán a legérdekesebb, ekkor madáretető készítése volt a feladatuk a csapatoknak, és legalább egy héten keresztül meg is kellett figyelni a madáretetőt használó madarakat. Kezdem azt gondolni, hogy eltévedtem, és a környezetismereti versenyen résztvevő csapathoz jöttem a „Reguly-s Webpalánták” helyett. A verseny szervezőit dicséri, hogy nem „rögzítették” a diákokat a számítógép elé, hanem fontosnak tartották, hogy kimenjenek a természetbe és kibontakoztassák kreativitásukat. A táblázatkezelő feladaton kívül – amely szintén madarakkal foglalkozott – kártyajátékot, memóriajátékot is kellett készíteniük a csapatoknak Magyarország védett növényeiről.  
 
Az első két forduló összesített eredménye alapján öt-öt csapatot hívtak be a Százhalombattán megrendezett országos döntőbe, ahová a zirciek a harmadik helyen érkeztek többek között olyan nagyvárosok társaságában, mint Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Tatabánya, Kaposvár. A döntőbe „tiszta lappal” mentek a csapatok, azaz a korábbi fordulókban elért pontszámokat nem vették figyelembe. Nagyon fontos szerepe volt az előre elkészített munkák bemutatásának, melyek témája a környezetvédelem volt. A zirci gyerekek a projekt keretében fát is ültettek az iskola udvarán, növényeket fényképeztek az arborétumban, és információkat is gyűjtöttek róluk. Az országos döntőben megtartott előadásuk során pedig egy, a Földről szóló játékba is bevonták a többieket.

A csapatoktól ajándékot is vártak, és nem holmi piaci portékát: újrahasznosított tárggyal kellett „meglepniük” a zsűrit. Iskolánk csapata stílusosan egy billentyűzetnek adott új funkciót: konzerves dobozt vontak be a már használhatatlanná vált klaviatúrák elemeivel, asztali tolltartóvá transzformálva át a számítástechnikai kelléket. A saját készítésű, kreativitásukat dicsérő tárgyról érthetően nehezen mondtak le, de az első helyezés alighanem kárpótolta őket mindenért.  
 
Az eredmény még inkább felértékelődik, ha figyelembe vesszük, hogy a diákok nem is informatika, hanem német nemzetiségi tagozatosok, ráadásul a vetélkedővel párhuzamosan a felvételire is kellett készülniük. Hármójuk közül egyébként csak Oláh Lili képzeli a jövőjét ezen a területen, ő a Lovassy László Gimnázium informatika szakára nyert felvételt. Vajcs Luca is a Lovassyba megy, ő az ország tíz legjobb középfokú iskolái között számon tartott intézmény általános tagozatán folytatja tanulmányait, Kovács Dorottya pedig a III. Béla Gimnázium német nyelvi tagozatos diákja lesz ősztől.

Az országos döntőről készült videón 1:30:27-től láthatjuk a zirci iskola csapatának bemutatóját.

A cikkben szereplő két dia forrása: Webpalánták

Cikk: Kelemen Gábor
www.zirc.hu