Eljátszani, hogy polihisztorok vagyunk

Zircre vándorolt a Herman Ottó tanösvény

A Herman Ottó Emlékév kapcsán a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület egy interaktív polihisztor játszóházat készített, amely vándorol az országban, és a napokban – az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma jóvoltából – Zircen is megfordult.
 
– Az interaktív játszóház a természettel kapcsolatos fizikai, kémiai, biológiai folyamatok és a természet egyes részeinek a megismerését és megismertetését szolgálja – mondta el érdeklődésünkre H. dr. Harmat Beáta múzeumi osztályvezető. Az általános iskolások részvételére alapoztuk a játszóház kölcsönzését, és jött is a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola összes osztálya – tette hozzá, kiemelve a két intézmény együttműködését.


Ciripelő rovarhangokat utánoznak ezzel az eszközzel az iskolások, a háttérben egy kislány Noé bárkájával menti meg az állatokat. Minden játék összefüggött Herman Ottó életművével

A gyerekek játékos eszközökkel végigkísérhették Herman Ottó munkásságát. Ők is lehettek néprajztudósok, polihisztorok, hagyományőrzők, természettudósok. Önálló gondolkodásra is késztette őket a rendkívül kreatívan összeállított, tematikus játszóház. Kirakózásra, barkácsolásra, dominózásra, és kísérletezésre egyaránt lehetőségük nyílt.
 
Nagyon élvezték a programot, kevésnek is bizonyult az egy óra. És alighogy elment az egyik osztály, máris jött egy másik…

Kelemen Gábor
www.zirc.hu