Elismerés a közös civil nyelvért

Tíztagú delegáció látogatott Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesület szervezésében. Iskolák közötti szakmai fórumra, kitüntetések átadására is sor került.

A küldöttség október 8-án, hétfőn érkezett városunkba, a hivatalos programra szerdán került sor. Délelőtt tíz órakor ellátogattak a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolába, ahol Burján István igazgatóval egyórás tárgyalást folytattak a két város diákkapcsolati lehetőségeiről. Ezt követően Ottó Péter polgármester fogadta a Városházán a delegáció tagjait és a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületének képviselőit. Jóízű, kötetlen beszélgetés vette kezdetét városunk vezetője és a vendégek között, felidézték a közös emlékeket, szó esett német testvérvárosunk legutóbbi látogatásáról, érdeklődtek Zirc jelene, jövője iránt.



Walter Damasky egyesületi alelnök, Ottó Péter polgármester és Horst Biadala egyesületi elnök

Délután a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájában egy nyelvi munkaközösségi értekezletre került sor a három zirci iskola részvételével, a fórum témája a nemzetközi kapcsolatok fontossága volt. Horváth Attila igazgató, majd Szeifert Gyöngyi, a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, ezt követően a vendégek részéről Horst Biadala egyesületi elnök és Walter Damasky alelnök előadása következett. A szakmai fórumról bővebben kapcsolódó írásunkban olvashatnak.

Este ismét a Városháza volt a helyszín, ahol egy ünnepélyes kitüntetés-átadó rendezvényre került sor. A vendégeket az egyesület részéről Slajchó Lujza köszöntötte és vezette a műsort Vajcs Ágnes tolmácsolásában. Szekrényesné Szautner Veronika felkészítésében az általános iskola első osztályosainak táncos-énekes műsora nyitotta meg az ünnepséget, akiknek ez volt az első fellépésük, hiszen mint megtudtuk, szeptember óta alkotnak csapatot.



Ünnepi beszédet dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester mondott, szavait Fodor Balázs tolmácsolta az ünnepeltek felé, aki a nap egészében közreműködött fordítóként. Emlékeztetett arra, hogy harminc évvel ezelőtt kezdődött a kapcsolat Pohlheim és Zirc között, a Zirci Városi Vegyeskórus zenei élete alapozta meg. A testvérvárosi szerződés aláírására 1990-ben került sor. A kapcsolatépítés kezdetben hivatalos úton, képviselőkön, vállalkozókon, üzletembereken keresztül történt. A vöröskeresztes szervezeteknek szoros kapcsolatot sikerült kialakítaniuk, a zirci kórház is sok adományt kapott a pohlheimi vöröskereszten keresztül. A civil egyesületi kapcsolatok a Pohlheimi Testvérvárosi Egyesülettel 2002-ben kezdődtek a zirci általános- és középiskolás diákok látogatásával. – Ezek után határoztuk el, hogy Zircen is megalakítjuk a testvérvárosi egyesületet, 2003-ban. Követendő példa volt számunkra a pohlheimi egyesület hozzáállása és működése – mondta Zirc város alpolgármestere. Hozzátette: a zirci egyesület célja a hivatalos kapcsolaton túl a fiatalok tapasztalatszerzési lehetőségeinek elősegítése külföldön.

 
„Most már tudjuk, hogy milyen fontos a civilség a demokráciában. Erre mutat jó példát a pohlheimi egyesületek működése, amelyeket megismerhettünk ottani tartózkodásunk során. A mi tapasztalataink is azt igazolták, hogy elsősorban baráti, családi, azaz civil együttműködések teszik élővé a testvérvárosi kapcsolatot. Az önök példája mutatta meg nekünk is, hogy a társadalom akkor működik igazán jól, ha jelen vannak benne az állampolgárok által kezdeményezett egyesületek, a helyi és szélesebb körben érvényesülő közösségek, egyszóval a társadalmi önszerveződés” - hangzott el az ünnepi beszédben.

Dr. Horváth Sándor Árpád végül elismerősen szólt a pohlheimi egyesület vezetőiről, és hangsúlyozta, a kitüntetés-átadó ünnepség egy üzenet a civil társadalom számára is, hogy hogyan lehet a hétköznapokban, a hivatalos munkavégzés mellett önkéntes munkával segíteni a hasznos kezdeményezéseket.

Az ünnepi gondolatokat követően folytatódott a kulturális műsor, előbb Tarcsay Beáta hegedűtanár és kislánya-tanítványa, Szakács Zille zongora-hegedű duettjét hallgathattuk, majd Lázár Hanna, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hetedik osztályos tanulója német nyelven adott elő verset.



A kitüntetésben részesülőket Szeifert Gyöngyi, az egyesület elnöke méltatta, személyes emlékekkel elevenítve fel a közös munka élményeit. Felidézte azt is, amikor először vettek részt egy testvérvárosi programban a kétezres évek elején, diákokat vittek ki Németországba.

„Biadala úr és Damasky úr a német precizitásnak megfelelően készítette elő az akkori és aztán a későbbi programjainkat is. Figyeltek a fiatal korosztály érdeklődési területére, és arra, hogy ne csak nyelvet gyakorolni menjünk Németországba, hanem megismerjük a német kultúrát, történelmet is. Nekem, mint nyelvtanárnak ez hatalmas inspirációt adott, hiszen szakmai hitvallásom, hogy ne csak könyvből tanítsam az idegen nyelvet, hanem a valóságos életben hallják és lássák tanítványaim, hogyan működik a kommunikáció, és mit tudunk ehhez meríteni az adott ország hétköznapjaiból” - mondta Szeifert Gyöngyi.

Méltatta Walter Damasky fáradhatatlan szervezőmunkáját az iskolakapcsolat létrejötte érdekében, aminek eredményeképpen a pohlheimi iskolával és finn testvérvárosunk, Nivala általános iskolájával közös Comenius Programot vezettek két tanéven keresztül, ami óriási élményhez juttatta mindhárom ország tanárait és diákjait. Ezt az Európai Unió által finanszírozott projektet szeretnék idén felfrissíteni és a következő tanévben folytatni.

Horst Biadalával kapcsolatban felidézte: abban az évben készült nyugdíjba menni, amikor először látogattak a zirci diákokkal Pohlheimbe. Az egyik legnagyobb német bank igazgatósági tanácsának tagjaként dolgozott Frankfurtban. „Sok dolga mellett, mint vezető frankfurti bankár és a pohlheimi képviselő-testület akkori elnöke, nem sajnálta idejét arra, hogy a zirci diákoknak megmutassa munkahelyét, felvitt minket a toronyba, a bank tetejébe, onnan gyönyörködhettünk Frankfurt szépségeiben. Majd beülhettünk diákjainkkal a bank igazgatósági tanácsának tárgyalótermébe. Ott hangzott el két diákunk szájából tizenhat évesen: én is bankár akarok lenni! És mindkettő az lett” – idézte fel a szép emléket a zirci testvérvárosi egyesület vezetője, majd hozzátette: ebből is látszik, milyen nagy a felnőtt társadalom felelőssége.

„Ha megfelelően motiváljuk a fiatalokat, és pozitív példát adunk, elérik álmaikat. Ezért fontos nekünk, zircieknek Horst és Walter példája, akik az első hivatalos találkozásunkkor arra inspiráltak minket férjemmel, Szeifert Györggyel, hogy alapítsunk egy testvérvárosi egyesületet Zircen. Ez meg is történt 2003-ban. Tettük ezt azért, hogy az említett urak – Herr Damasky és Herr Biadala – szemléletét tovább tudjuk adni tanítványainknak és valamennyi zirci polgárnak” - hangzott el Szeifert Gyöngyi részéről.

Beszélt arról is, hogy a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesülete azóta is támogatja, szervezi az oktatási, kulturális és egyéb programok megvalósulását Zircen és Pohlheimben. Végül reményét fejezte ki, hogy sikerül tanítványaiknak átadni az európai polgár szemléletét, hogy aztán ők is továbbadhassák azt. Ezt követően az egyesület vezetője a tisztelet és elismerés jeléül átadta az oklevelet Horst Biadala és Walter Damasky részére, akiket egy-egy Földesi Barnabás zirci festőművész által készített alkotással is megajándékoztak.

- El sem tudják képzelni, mennyire meglepett vagyok, egyáltalán nem számítottam erre az ünnepségre, mint látják, még a nyakkendőm sincs rajtam! – mondta Herr Damasky köszönetnyilvánításként, az pedig külön meglepetés volt számukra, hogy az iskolások által előadott néptánc Pohlheim egyik városrészére utalt. Ő is felidézte a partnerkapcsolat kezdeteit, és örömét fejezte ki, hogy a két város kapcsolata idáig eljutott. Horst Biadala arcáról is a meglepettség tükröződött vissza, furcsának és megtisztelőnek nevezte, hogy kitüntetést kaptak a munkájukért, hiszen mint mondta, ez számukra sosem jelentett munkát, amit tettek, azt mindig önkéntesen és nagyon szívesen tették.

Az ünnepi műsort Vastag Ricsi, a Népművészet Ifjú Mesterének néptánc-produkciója zárta.

A testvérvárosi projekthét Zirc Város Önkormányzat támogatásával valósult meg.

www.zirc.hu
Kelemen Gábor