Aktív és hasznos tagjai a társadalomnak

A látás- és mozgássérültek világával ismerkedhettek meg a zirci diákok
 
A Szociális Munka Napjának alkalmából „Esélyórákat” tartott a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ az általános iskola Rákóczi téri tornatermében.

A program alapvető célját a közreműködő szervezetek vezetői ismertették. Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke elmondta, csoportjuk a szabadidejét arra áldozza, hogy a látássérültek és a jól látók szemléletét közelebb hozza egymáshoz. Egyrészt felhívják a figyelmet arra, hogy a látássérült emberek hogyan oldják meg a mindennapjaikban felmerülő nehézségeket, másrészt pedig megmutatják, hogy a gyerekek látóként hogyan tudnak segítséget nyújtani a látássérülteknek.


Hogyan segítsünk a látássérülteknek az utcán? – ezt gyakorolja a két diáklány a megszerzett ismereteket követően

Az asztali foglalkozások során az iskolások játékos formában, írógéppel és kézzel is gyakorolhatták a Braille-írást, megismerkedhettek a speciális betűkkel és a látássérültek segédeszközeivel, szagláson, tapintáson, halláson alapuló, különböző készségfejlesztő játékokat próbálhattak ki, és volt az eszközkészlet között olyan társasjáték is, mellyel a látássérült és a jól látó gyermek együtt tud játszani.


Játékos formában hozták közel a gyerekeket a látássérültek világához

Mozgássérült, ugyanakkor valamilyen területen sikeres emberekkel találkozhattak az iskolások a terem másik felében. A zirci születésű Navratyil Sándor, volt paralimpikon vetítőképes előadást tartott a tenisz, kosárlabda, sí, vízisí sportágak mozgáskorlátozottak által űzött változatairól. A dudari Hegedűs Árpád húsz éve egy bányabaleset folytán került kerekesszékbe, és ezt követően tanulta meg a kosárfonást és a méhészkedést. Megmutatta alkotásait és a kosárfonó mesterség fortélyaiba is beavatta a diákságot. Sportolt is nagyon sokáig, kézzel hajtható háromkerekű kerekesszékkel többször is körbejárta a Balatont. Majd megérkezett Dani Gyöngyi paralimpikon vívó is, aki magával hozta kutyáját, paralimpiai érmeit és a riói játékok kabaláit. A gyerekek felpróbálhatták a vívófelszerelését is. A kiváló sportolóval délután, a gobelin-teremben megtartott ünnepségen is találkozhattunk.


Teniszezni székből is lehet – példa erre Navratyil Sándor élettörténete


Kerekes székben készült kosarakat nézegetnek a diákok


Dani Gyöngyi tagja volt a riói paralimpián ezüstérmet szerző női tőrcsapatnak. Felszerelését kipróbálhatták a gyerekek

A mozgássérült járműveket is kipróbálhatták a gyerekek a program során. A falat patchwork alkotások díszítették, hiszen a „Gyűszűkék” Foltvarró Klubnak többen is tagjai a Zirci Mozgáskorlátozottak Csoportjából. Harthné Szalai Zsuzsa csoportvezető – aki egyben a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének az alelnöke is – elmondta, ezen a napon azt szerették volna megmutatni az egészséges embereknek, főleg a gyerekeknek, hogy sérült emberek milyen akadályokkal élnek a mindennapokban, és hogy ezek az emberek is aktív tagjai tudnak lenni a társadalomnak.


Mozgásában korlátozott emberek keze munkáját dicsérik az erre a délelőttre kiállított alkotások


Ez a két fiú szerencsére csak ideiglenesen használta a kerekesszéket, megismerkedhettek a mozgássérültek világával

Kelemen Gábor
www.zirc.hu