Az opera szépsége és a találkozás öröme

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő, érdemes művész járt Zircen, hogy népszerűsítése a zenét, megismertesse az iskolásokat az opera szépségeivel.

Szeptemberben kereste meg iskolánk igazgatóját Pitti Katalin művésznő azzal, hogy az Opera Nagyköveti Program keretében szívesen mesélne iskolánk diákjainak hivatásáról, pályájáról, életútjáról és természetesen az operáról. Az egyeztetések után sikerült két előadást szervezni, melynek témája a „Beszéd és az éneklés kapcsolata” volt – meséli az előzményeket Géring Klára, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola magyar-ének szakos tanára.
 
A Városháza nagytermében megtartott programon összesen 180 diák vett részt, fele arányban felső és alsó tagozatosok. A diákok megismerhették a művésznő pályaválasztásának nehézségeit, mesélt első operaházi premierjéről és a mindennapjairól. Az előadáson a beszéd, a kommunikáció kialakulásától indulva a hangképzés, az éneklés fejlődésén át jutottak el az opera legfontosabb jellemzőiig. Több életbölcsességet is megjegyezhettek a gyerekek, példát kaphattak az elhivatott munkavégzés fontosságáról. Közösen eldalolták a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű népdalt, zenei élményt pedig a Magyar Televízió, valamint Pitti Katalin saját operafelvételeiből szerezhettek a résztvevők.


Pitti Katalin megtalálta a közös hangot a gyerekekkel, játékos előadását nagyon élvezte a hallgatóság

Az előadást követően a művésznő és az iskolások kölcsönösen megajándékozták egymást, ezzel is kifejezve, hogy nagyon örültek a találkozásnak. A találkozás fontosságára Pitti Katalin is felhívta a figyelmet: „Az, hogy együtt vagyunk, nagyon nagy öröm. Becsüljük ezt meg, mert ha már holnap szeretnénk összejönni, lehet, hogy valaki hiányzik. Örüljünk, hogy találkozhattunk!”
 
Az iskola kíváncsi volt a közönség véleményére az előadást követően. „Bölcsen beszélt olyan dolgokról, amelyek igazak, de még soha nem gondolkodtam el rajtuk” – nyilatkozta az egyik diák. Az a mondása tetszett, hogy „A siker 1 százalék tehetség, 99 százalék szorgalom” – értékelt a következő tanuló. „A biztatása volt számomra fontos, a példája. Ha nem merek kiállni az osztály elé, már tudom, mit csináljak” – hangzott el az újabb vélemény. Pitti Katalin hangja, személyisége is megfogta a gyerekeket, az egyik diák meg is jegyezte: „Örülnék, ha láthatnám egy operaelőadását”. 

Kelemen Gábor
www.zirc.hu