Kitüntetésben részesült kollégánk

Rendhagyó tanórának lehettünk részesei a Városházán, hiszen a pedagógusok ezúttal nem tanítottak, hanem tanultak, mégpedig illemszabályokat. Szórakoztató protokoll-előadást hallgathattunk a Városi Pedagógusnapon.

Az „osztályterembe” érkező ünnepelteket Braun Zsuzsa különleges fotói köszöntötték a „digitális tábláról”. Ennyi tanár előtt felelni nem egyszerű feladat, Kiszely Botond, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákját, a Petőfi Színház gyermekműsorainak rendszeres résztvevőjét azonban mindez láthatóan nem zavarta, és élvezetes stílusban adott elő egy részletet Karinthy Frigyes „Tanár úr kérem” című művéből.

A szépirodalmi bevezetőt követően dr. Benczik Ágnes Adrienn főszervező, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke köszöntötte a vendégeket, majd méltatta a „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetésben részesülő Kugler Lajosné iskolatitkárt. Az elismerést Ottó Péter polgármesterrel együtt adták át.

– Kugler Lajosné 1978. október 1-jével került a Reguly Antal Általános Iskola munkatársi közösségébe. Iskolatitkárként irányította és lebonyolította az iskolai adminisztráció javarészét. A munkakörének ellátásához szükséges szakmai ismereteit folyamatosan bővítette. 2002-ben elvégezte a Számítástechnikai Szoftverüzemeltető középfokú tanfolyamot, hogy munkáját még jobban, a kor követelményeinek megfelelően tudja végezni. Iskolatitkári feladatai ellátása során végzett szakmai, gyakorlati munkája kiemelkedő. Évtizedeken át intézte az iskola tankönyvrendelését is. A szakmai munkájával kapcsolatos problémamegoldó képessége, felelőssége, hivatástudata, pontossága, szorgalma, igyekezete példaértékű. Aktívan részt vett a fenntartóváltás során felmerülő új feladatokban, valamint az új tankönyvrendelésben folyamatosan többletmunkát végzett. A Pedagógus Szakszervezet helyi csoportjának vezetőségében sok-sok éven át tevékenykedett.    

Kugler Lajosné iskolatitkárt „Zirc Város Közoktatásáért” díjjal tüntette ki az önkormányzat

A Tanár úr kérem novellák közül a „Röhög az egész osztály” is idekívánkozott, hiszen Karinthyhoz hasonlóan Görög Ibolya protokollszakértő sem ismert a humorban tréfát mintegy másfél órás előadása során. Tudásáról sok mindent elárul, hogy hét miniszterelnököt szolgált protokollfőnökként, az illemszabályokról pedig már négy könyve jelent meg. Öltözködés, közlés, testbeszéd, találkozások, tárgyalások – szinte minden, a hétköznapi élet során előforduló helyzetre kaptak praktikát a „diákok”.

 
Erről az óráról senki nem késett el, és az előadó hangsúlyozta is az időben érkezés fontosságát, hiszen „ha egy bíró késik el a tárgyalásról, akkor az igazság késik, ha egy tanár késik el az óráról, akkor a tudás késik”. Az előadás végére tényleg jóllakott mindenki protokollból, hiszen az étkezés kultúrája, az evőeszközökkel történő bánásmód minden csínja-bínja, „legapróbb morzsája” is terítékre került.
 
Felelni végül nem kellett a tananyagból, jelentkezni viszont lehetett a pedagógusoknak a kérdésekkel.

Görög Ibolya protokollszakértő előadásába a közönséget is bevonta

Ottó Péter polgármester pohárköszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pedagógusnap időrendi sorrendben a harmadik vasárnapi ünnep az Anyák napja és a Gyermeknap után. A pedagógus nemcsak a szavaival, hanem az egész személyiségével nevel – mondta városunk vezetője, majd egy nagyrabecsült egykori zirci tanár, Békefi Antal gondolataival – „Tudás nélkül nem lehet, szív nélkül nem szabad” – emelte poharát a pedagógusokra, boldog ünnepet kívánva mindannyiuknak.    

 Kelemen Gábor
www.zirc.hu