F épület energetikai felújítása - Hírek, információk

A projekt honlapjának megtekintéséhez kattintson a képre.
 

Átadásra került a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola energetikailag megújuló Köztársaság utcai épülete

Szeptemberben még egy régi iskola tárta ki kapuját. Ma pedig azért jöttünk össze, hogy egy szép ünnepi műsorral köszöntsük a megszépült, új ruhába öltözött épületünket – hallhattuk Lázár Hanna harmadik osztályos tanuló köszöntőjét az átadó-ünnepségen.

"Iskola, itt telik az ember kiskora, itt, hol a bölcsesség permeteg rizspora megköt a kobakban, ha el nem iszkola, fejted a rejtélyt, mit sokszor titkol a kiskoma elől az élet-iskola" – Békés Márta pedagógus gyermekversével köszöntötte a vendégeket Ottó Péter polgármester. Hozzátette: a gyerekekért van ez a projekt, hogy méltóbb és szebb körülmények között tanulhassanak. A külső megjelenés és esztétikai élményen kívül nagyon fontos fejlesztések is megvalósultak az épületben, amelyek a 21. század színvonalának megfelelő gépészeti és műszaki megoldásokat jelentenek.
 
A kezdeti irodalmi perceket követően a számok világáé volt a főszerep az "órarendben". A városvezető elmondta, a projekt megvalósításához tervezett költségbecslés 172 millió forint volt. A pályázat nyolcvanöt százalékos támogatási intenzitással indult, amihez az önkormányzatnak tizenöt százalékos önrészt kellett biztosítani, ez megközelítőleg 26 millió forintos tételt tesz ki. A közbeszerzés eredményeként azonban sikerült olyan szerződést kötni, hogy a projektet a tervezett költség alatt, körülbelül 12 millió forinttal olcsóbban sikerült megvalósítani. A napokban pedig megérkezett a Miniszterelnökség újabb támogató okirata a pályázatban vállalt önerő kiegészítéséről, ami összességében 18,2 millió forintos plusz támogatást jelent. Amire ritkán van példa, az önkormányzat a projektet húsz millió forinttal olcsóbban valósította meg, az így vállalandó 5,6 millió forintos önerő pedig az energiatakarékos fejlesztésnek köszönhetően egy éven belül megtérül.

Ottó Péter polgármester köszönetet mondott a beruházás megvalósításában közreműködőknek, a gyerekeknek, pedagógusoknak pedig – a tartalmas, élményekkel teli nyári szünet mellett – azt kívánta, szeptemberben örömmel jöjjenek vissza az új iskola falai közé.
 
A forró nyári napsütésben hegedűmuzsika csendült fel, Tarcsay Beáta vezetésével a Zirci Tücsökzenekar köszöntötte a megújuló épületet és a vendégeket. – Zirc, a Bakony fővárosa egy olyan útra lépett, ami nemcsak az idelátogatók, hanem az itt élők számára is egy komfortos, élhetőbb várost igyekszik kialakítani – mondta dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, utalva az elmúlt években lezajló fejlesztésekre, aminek a részét képezi a megújult iskolaépület is. Hangsúlyozta, nemcsak szemre tetszetős, hanem hasznos beruházásról is beszélünk, hiszen egy épületet nem elég felújítani, hanem azt hosszú távon fenn is kell tudni tartani.


Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője

Az elkészült beruházást Lingl Zoltán iskolaigazgató mutatta be. Elmondta, a legnagyobb feladat annak biztosítása volt, hogy az építők és az épületet használók egyszerre tudjanak dolgozni. A folyamatos helyszíni koordinációt végzők munkája mellett ehhez az is kellett, hogy az osztályok egyharmadát át tudták költöztetni, ezzel biztosítva azt, hogy mindig legyen elegendő munkaterület a felújításhoz. "Azoknak is jár a köszönet, akik helyben végezték ezt az emberpróbáló feladatot, és azoknak is, akik abban működtek közre, hogy biztosítva legyen osztályaink elhelyezése" – fogalmazott az intézmény vezetője, külön köszönetét fejezve ki a gyerekeknek, a kollégáinak, a kivitelező Min-Tech Kft-nek és minden alvállalkozójának, az önkormányzati munkatársaknak, valamint a technikai dolgozóknak. Nekik együttesen köszönhető, hogy a munka folyamatosan haladhatott.  

Az eddigi tapasztalatokat is megosztotta a hallgatósággal: – Amíg hidegebb volt, jobban működött a fűtés, most, hogy meleg van, a hőszigetelésnek és a nyílászárók cseréjének köszönhetően kellemesebb a belső hőmérséklet. Furcsa, hogy nem mozognak a függönyök és csendesebb lett az épület, alig szűrődik be a közeli főút zaja. Az új ablakoknak köszönhetően világosabb lett, a felhős napokon és sötétedés után pedig új világítótestek adják a fényt, sokkal takarékosabban, mint eddig. Már napok óta napközben szinte csak a napelemek által termelt villanyáramot használjuk. A tornaterem zuhanyzóiban annyit lehet észrevenni, hogy estére nem fogy ki a melegvíz, amit szintén környezetbarát módon állítunk elő. A "dolgozat" összegzéseként kijelentette: olyan beruházás valósult meg, ami az iskola minden Zircre járó tanulójának és dolgozójának örömet szerez.
 
Az ünnepségen ízelítőt kaphattunk az általános iskolában folyó színvonalas oktatásból. Wittmann Antalné és Barcsai Beatrix felkészítésével a német nemzetiségi nyelvet tanulók adtak magyar és német nyelvű műsort, az első emeleti aulában pedig a rajz programon tanulók alkotásaiból nyílt egy kis kamara kiállítás. Az intézmény énekkarosaiból alakult Csemete Kórus Géring Klára vezényletével két dallal kedveskedett a közönségnek, még hangulatosabbá téve ezt a kora nyári péntek délutánt. Az iskola alsó tagozata részéről Bácsiné Nyiri Éva igazgató-helyettes asszony köszöntötte a vendégeket és vezette a műsort.  

Az ünnepség végén Huszár G. Lőrinc plébános atya szentelt vizet hintett a hosszú évtizedek után kifehéredő falakra, kicserélődő ajtókra, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész pedig áldást mondtak a megújuló iskolaépületre és az abban folyó oktató-nevelő munkára. A nemzeti színű szalag átvágásával a beruházás jelképesen is átadásra került.

Kelemen Gábor
www.zirc.hu


2015.05.27. Zirc Városi Önkormányzat

Sajtóközlemény             
MEGÚJULT A zirci reguly antal általános iskolA épülete

Zirc Városi Önkormányzat 145,79 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el 2014-ben a Reguly Antal Általános Iskola F épületének komplex energetikai felújítására, megújuló energiaforrást hasznosító napelemes és napkollektoros rendszerekre. Az 1981-ben épült, emeletes lapostetős épület az elmúlt 3 évtized alatt jelentős felújításon nem esett át, az akkori kornak megfelelő technológia mára korszerűtlenné, energetikai szempontból alkalmatlanná vált, így az épület korszerűsítése vált szükségessé.

Zircen a növekvő gyermeklétszám okán 1981-ben épült meg az új, akkori technológiák szerint korszerűnek mondható iskolai épület: háromszintes, lapostetős kialakítása, tágas belső terei, tornaterme tették lehetővé a bővülő, gyarapodó iskolai osztályok elhelyezését.

2014-ig az épületen csak állagmegóvó karbantartások történtek, így az akkori állapotnak megfelelő, energetikai szempontokat nem figyelembe vevő épületben folyt az oktatás. A 2013-ban meghirdetett, közintézmények épületenergetikai fejlesztéseit támogató felhíváson Zirc Városi Önkormányzat sikerrel pályázott, és 145,79 millió Ft támogatást nyert el a több mint 171 millió Ft összköltségű beruházás megvalósításához a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327 számú pályázatával.

A kivitelező kiválasztására indított közbeszerzési eljáráson nyertes, veszprémi székhelyű Min-Tech Kft. a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítését és a beruházás elvégzését 119 250 000 Ft díjért végezte el 2014. december és 2015. május hónapok között. A kivitelezés keretében az alábbi projektelemek valósultak meg:
- nyílászárók cseréje korszerű, hőszigetelt üvegezésű fa nyílászárókra
- 16 cm vastag külső hőszigetelés
- lapostető hőszigetelése
- fűtési rendszer korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele
- világítás korszerűsítése – ledes lámpatestekkel, jelenlétérzékelőkkel
- napelemes rendszer villamosenergia termelésre
- napkollektoros rendszer a tornaterem vizesblokkjának használati melegvíz termelésére.

A projekt eredményeként csökken az épület üzemeltetéséhez szükséges hőmennyiség, ezáltal a CO2-kibocsátás is, valamint az energiamegtakarítással párhuzamosan a fenntartási költségek is mérséklődnek azzal együtt, hogy az épület szebb, komfortosabb, az oktatási szempontoknak legjobban megfelelő lett.

További információ kérhető:
Varga Gábor projektasszisztens
Elérhetőség: 06 88 593 705
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 www.zirc.hu/fepuletenergetikaifelujitasaprojekt/

 
2014.12.29. Zirc Városi Önkormányzat

Sajtóközlemény             
Energetikai korszerűsítés indul a Zirci Reguly Antal Általános Iskolában

Zirc Városi Önkormányzat 145,79 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el 2014-ben a Reguly Antal Általános Iskola F épületének komplex energetikai felújítására, megújuló energiaforrást hasznosító napelemes és napkollektoros rendszerekre. Az 1981-ben épült, kétemeletes lapostetős épület az elmúlt 3 évtized alatt jelentős felújításon nem esett át, az akkori kornak megfelelő technológia mára korszerűtlenné, energetikai szempontból alkalmatlanná vált, így az épület korszerűsítése vált szükségessé.

Zircen a növekvő gyermeklétszám okán 1981-ben épült meg az új, akkori technológiák szerint korszerűnek mondható iskolai épület: háromszintes, lapostetős kialakítása, tágas belső terei, tornaterme tették lehetővé a bővülő, gyarapodó iskolai osztályok elhelyezését.

Az elmúlt időszak során az épületben csak az állagmegóvó karbantartások elvégzése történt meg, komplex fejlesztés nem valósult meg az építése óta. A folyamatosan növekvő energiaárak hatására az épület megfelelő üzemeltetése igen komoly költséget ért el, így mindenképpen szükségessé vált az energetikai szempontokat figyelembe vevő korszerűsítése.

A 2013-ban meghirdetett, közintézmények épületenergetikai fejlesztéseit támogató felhíváson Zirc Városi Önkormányzat sikerrel pályázott, és 145,79 millió Ft támogatást nyert el a több mint 171 millió Ft összköltségű beruházás megvalósításához a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327 számú pályázatával.

A kivitelező kiválasztására indított közbeszerzési eljáráson nyertes, veszprémi székhelyű Min-Tech Kft. a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítését és a beruházás elvégzését 119 250 000 Ft díjért végzi. A kivitelezés keretében az alábbi projektelemek valósulnak meg:
- nyílászárók cseréje
- külső hőszigetelés
- lapostető szigetelés
- fűtési rendszer korszerűsítése
- világítás korszerűsítése
- napelemes rendszer villamosenergia termelésre
- napkollektoros rendszer a tornaterem vizesblokkjának használati melegvíz termelésére.

A kivitelezés még 2014-ben megkezdődik, és tervek szerint 2015 tavaszán átadásra kerül a megújult iskolaépület. A projekt célja, hogy csökkenjen az épület üzemeltetéséhez szükséges hőmennyiség, ezáltal a CO2-kibocsátás is, valamint az energiamegtakarítással párhuzamosan a fenntartási költségek is mérséklődjenek azzal együtt, hogy az épület komfortosabb, az oktatási szempontoknak legjobban megfelelő legyen.

www.zirc.hu/fepuletenergetikaifelujitasaprojekt/


Újév, megújuló iskolaépület

A tervek szerint ez év tavaszán átadásra kerülhet a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola energetikailag megújuló Köztársaság utcai épülete.
 
Tavaly áprilisban, egy sajtótájékoztatón jelentette be Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán iskolaigazgató, hogy Zirc Városi Önkormányzat a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327 számú pályázatával 145,79 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az általános iskola „F” épületének komplex energetikai felújítására, megújuló energiaforrást hasznosító napelemes és napkollektoros rendszerekre. A projekt összköltsége 171 millió forint.

A beruházás során nyílászárók cseréje, külső hőszigetelés, a fűtési rendszer és a világítás korszerűsítése, a lapostető szigetelése valósul meg, továbbá napelemes rendszer kerül telepítésre villamosenergia-termelésre, napkollektoros rendszer pedig a tornaterem vizesblokkjának melegvíz termelésére.
 
Azért is nagy szó ez, mert az épületben az elmúlt három évtizedben csak állagmegóvó karbantartásokat végeztek, komplex felújítás nem történt az építése óta. A folyamatosan növekvő energiaárak hatására az épület megfelelő üzemeltetése igen komoly költséget ért el, így mindenképpen szükségessé vált az energetikai szempontokat figyelembevevő korszerűsítése.
 
A projekt célja, hogy csökkenjen az épület üzemeltetéséhez szükséges hőmennyiség, ezáltal a szén-dioxid kibocsátás is, valamint az energia-megtakarítással párhuzamosan a fenntartási költségek is mérséklődjenek azzal együtt, hogy az épület komfortosabb, az oktatási szempontoknak legjobban megfelelő legyen.
 
A munkaterület átadása megtörtént az elmúlt évben, s a tervezési folyamat is elindult. A közbeszerzési eljáráson nyertes veszprémi Min-Tech Kft. 119 250 000 forintért végzi el a kivitelezési munkálatokat. A tervek szerint tavasszal kerülhet átadásra a megújuló iskolaépület.


Az általános iskola 12 tantermes épülete a  tornateremmel 1980-81-ben épült az egykori ciszterci barokk major helyén, s azóta komplex fejlesztés nem ment rajta végbe (Illés Ferenc, Zirc város fotókrónikájából)


Az iskolaépület napjainkban. 260 diák tanul itt, a környező településekről is járnak be gyerekek (Fotó: archív)


A kollektíva igyekszik az épületet barátságossá, otthonossá tenni (Fotó: archív)

 
Kelemen Gábor
www.zirc.hu